Courvoisier

Oorspronkelijk opgericht in Parijs, in de Franse buitenwijk Bercy in 1835, startte Emmanuel Courvoisier een wijn- en gedistilleerde onderneming met Louis Gallois, toen de burgemeester van Bercy. Oorspronkelijk traden Emmanuel en Louis op als handelaars in de beste cognacs van de regio. Uiteindelijk besloten de twee dat de enige manier waarop ze de allerbeste cognac konden garanderen, was verhuizen naar de regio en zelf producenten worden. Het 200 jaar oude maakproces is niet veranderd sinds Courvoisier's oprichting in Bercy. Napoleon Bonaparte bezocht Bercy in 1811 zoals gedocumenteerd in een historisch schilderij van Etienne Bouhot en later zou hij zeggen dat hij wilde dat zijn artilleriebedrijven een rantsoen cognac zouden krijgen tijdens de Napoleontische oorlogen. Volgens de legende nam Napoleon I later verschillende vaten cognac mee naar Sint-Helena, een traktatie die zeer werd gewaardeerd door de Engelse officieren op het schip, die het "de cognac van Napoleon" noemden. In 1869 verzocht Napoleon Bonaparte's erfgenaam Napoleon III persoonlijk om Courvoisier en verleende de eervolle titel van "Officiële leverancier van het keizerlijke hof" die nog steeds wordt tentoongesteld in het Courvoisier-museum in Jarnac. In 1828 wilden Felix Courvoisier en Jules Gallois, de zonen van Emmanuel en Louis, de kwaliteit van cognac verbeteren door het bedrijf naar het hart van de Cognacstreek in de stad Jarnac te verhuizen. Na het overlijden van Felix in 1866 namen zijn neven, de gebroeders Curlier, de leiding over het bedrijf over. In 1909 werd het bedrijf verkocht aan de familie Simon uit Engeland, maar de productie en het hoofdkantoor in de regio Jarnac werden nog steeds gehandhaafd. Gelegen op tien minuten van de stad Cognac, opereren de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van Courvoisier nog steeds vanuit het kasteel aan de oevers van de rivier de Charente, die werd opgericht in de jaren 1870. Courvoisier haalt eaux-de-vie uit de volgende crus om zijn melanges te maken: Grande Champagne, Petite Champagne, Boderies en Fin Bois. Het oogstseizoen begint in oktober, gevolgd door distillatie van november tot maart. Courvoisier cognac wordt gerijpt in handgemaakte vaten van 200 jaar oud eikenhout afkomstig uit het bos van Tronçais in Frankrijk. Het hoofdkantoor van Courvoisier is nog steeds gestationeerd in Jarnac, ongeveer tien minuten van de Cognacstreek. Courvoisier wordt gerund vanuit het oorspronkelijke Château Felix Courvoisier en Jules Gallois verhuisde naar in 1828. Tegenwoordig heeft het kasteel van Courvoisier een boetiek en museum, waar privéproeverijen en exclusieve rondleidingen worden aangeboden. Het museum heeft verschillende items die verband houden met Napoleon I, waaronder een haarlok, zijn hoed en zijn jas.