Dictador
De rum is vernoemd naar Severo Arango y Ferro, bijgenaamd "El Dictador", die in de 18e eeuw toezicht hield op de handel tussen Spanje en de koloniën. Aan het einde van de 18e eeuw kwam Severo Arango y Ferro naar Cartagena de Indias in Nueva Granada (het huidige Colombia). Hij had plannen om het belastinginningstelsel voor Spanje in de Amerikaanse Spaanse koloniën te verbeteren. Zijn sterke en krachtige karakter werd snel erkend en werd al snel DICTADOR. Tijdens zijn verblijf op Nueva Grenada werd hij op het eerste gezicht (en smaak) verliefd - hij ontdekte daar de rum. Zijn toewijding en gehechtheid aan een tropisch drankje brachten hem ertoe een belangrijke leverancier te worden van exotische suikerrietgeest, die destijds de munteenheid van de regio waren. Het bedrijf werd in 1913 opgericht door een van zijn nakomelingen, Don Julio Arango y Parra. De distilleerderij Dictador is gevestigd in Cartagena de Indias aan de Caribische Zee in Colombia. De bevoorrechte ligging bijna aan de kust zorgt voor een uniek microklimaat, ideaal voor rumrijping, met een omgevingstemperatuur van meer dan 25 graden en een relatieve vochtigheid van meer dan 85 procent per jaar. De nabijheid van de zee geeft een kenmerkende smaak van rum. Dictador-rum wordt gemaakt van suikerriethoning in tegenstelling tot melasse. In het rumproductieproces wordt de fermentatie, afhankelijk van het type, onderworpen aan zogenaamd "honing" - sap dat wordt verkregen door de eerste persing van suikerriet. Later - in stalen kolommen of koperen alambieken - vindt er destillatie plaats. Het op deze manier verkregen distillaat gaat naar eikenhouten vaten, waarin het wordt gerijpt. Dit is waar de rum zijn laatste "snit" krijgt en zijn smaak en boeket vormgeeft. Vanwege beperkingen die door de overheid zijn opgelegd om hun eigen distilleerderijen te beschermen, wordt Dictador-rum in 98% van Colombia niet verkocht. Minder dan 1% van de totale productie komt op de Colombiaanse markt.