Rubbens

De Jeneverstokerij Rubbens werd in 1817 gesticht te Zele, Oost-Vlaanderen, de bakermat van de jenever. Aanvankelijk begonnen als landbouwbedrijf werd er vlug overgegaan naar het stoken van jenever op basis van graan en mout. Rond de binnenkoer stonden de gebouwen voor de stookketels en de bijhorende apparatuur.
In 1911 wordt de stokerij overgenomen door de gebroeders Jean en Benoit Rubbens. Het bedrijf kende een eerste bloei door de produktie van de alom gekende ‘jenever Vieux-Système’. Het produktiegamma nam uitbreiding en de produktiecapaciteit werd sterk verhoogd.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam het bedrijf onder leiding van Rubbens Elisabeth en Martha, dochters van Jean Rubbens, die samen met hun echtgenoten het bedrijf verder uibouwden. In 1976 lieten de zusters Rubbens de zaak over aan hun kinderen. Jaak Geerinck maakte van de stokerij een bloeiend bedrijf.De jenevers van de stokerij Rubbens Gebroeders hebben een zeer zachte smaak Anderzijds is Rubbens lid van ‘Lekkers uit Oost-Vlaanderen’, een VZW die kwalitatief hoogstaande en regionale producten uit de provincie Oost-Vlaanderen groepeert en promoot.
Nieuwe exploitatieplaats In 2008 verkocht de familie Rubbens de Rubbens-distilleerderij aan Dirk Beck, een boer in Sint-Gillis-Waas. Om meer capaciteit te hebben, verhuist de distilleerderij naar Wichelen in een bestaande vestiging, maar veel groter. Het doel van Dirk Beck is om de exploitatie van alcohol en landbouw te combineren. De granen geproduceerd door de boerderij kunnen door de distilleerderij worden gebruikt voor de productie van alcohol. Het residu kan weer op de boerderij worden gebruikt als voer voor de dieren. Dit maakt de cirkel dichtbij.